Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A férjek gyöngyei

2019.07.07

 

Az első mindig a legemlékezetesebb és a legszebb… - mondják ezt sokan. Igen, van benne valami. Én is beleestem a nagy Ő-be, mint vak ló a gödörbe, és a végén érte könnyeztem a felmosóvödörbe.

A két gyermekemért is csak neki vagyok hálás, így minden alkalommal kap két puszit érte. 18 év biztonságot éreztem, de a végén mellette elvéreztem.

Jött egy arab a sorba, kinek pénze, mint a pelyva, s mégis 2 év után a feje lehullt a porba. Ekkor kellett belátnom, hogy az anyagiak, csak lendítenek a boldogabb élethez, de az érzelmeimen nem segítenek. Hiába volt meg mindenem, ha szenvedés volt a létem, hisz szerelmet nem éreztem.

Időrendbe haladva, lépett az utamba egy problémásabb, de nagyszerű férfi, kinek nemes jellemzői vittek az avarba, s mellette sose voltam zavarba. Nyíltszívű, de kissé rigolyás pernahajder volt a párom, s vele azóta is a közös hangot megtalálom. Életvitelünk, bioritmusunk nagyon különbözött. Az is biztos, hogy nyugalom a kettőnk kapcsolatába nem férkőzött. Vagy én húztam fel a szigorú kritikámmal, vagy ő bosszantott fel a modorával. De csak a szépre emlékezem…

S elköltözve a nagyvárosba, sok-sok randevún kosarat adva, megtaláltam helyben a csillagszemű társam. Mondják: házinyúlra nem lövünk,..na de olyan izgalmas és titokzatos volt a kezdet, hogy nem álltunk meg a ketrecajtónál, és összebútoroztunk e csodás szeművel egy távolabbi országba. Feladta értem a létét, de az újtól megijedvén, visszabújt a csigaházba, s nem ő maradt öreg koromra hű, támogató társam.

S lőn, mily gyorsan eljutottunk az ötödikhez, kit a modern internet világában ismertem meg. Illetve, azt hittem megismertem, és rá kellett jönnöm, hogy mennyire naiv lettem.

Egy férfi, kinek már volt egy felesége előttem, bár idősebb volt nála jócskán, mégis megértettem. Egy 22 éves fiúnak egy igazi kincs egy 35 éves nő, ki már két gyermeket világra hozott, s komoly létet ígérve építették a kis jövőjüket. De valami ott se stimmelhetett, mert e szép kapcsolatnak válás lett a vége, s egy leánygyermek maradt a közös cseberbe. Miután tisztáztuk a családi állapotunkat, én különélő, ő elvált státuszt vallott, belekezdtünk egy szép szerelem felépítésébe. Bár minden hónapban megjelent az exe „szelleme”, néhány szóval, néha litániákkal a hírnevem mélyítve, mindig megnyugtatott a kedvesem, hogy csak féltékenységből bánt, tartsak ki mellette. Mivel szerettem, minden szavát elhittem. ..egy darabig. A szerelmét bizonyítani akarta, hogy én vagyok a választottja, ne is törődjünk a háttérben dúló harcias amazonnal gyűrűvel pecsételtük meg frigyünk,

De sajnos ezt se vette észre az ő hátrahagyottja, s ragaszkodó írásaival változatlanul ostromolta, az új feleséget ócsárolta. Gondolkodtam, hogy miért nem állítja le, s áll ki értem a férjem, s egy már nyugdíjas munkatársamnak, ki pszichológus volt régen, telefonon mindent elmeséltem. Ő megérttette velem, hogy mit jelent egy árva fiúnak, egy idősebb nővel felnőni, amit nem lehet könnyedén elhagyni. Anyakomplexust emlegetett, amit így már elfogadok, s értek. Minden fiúgyermek imádja, és védi az édesanyját, hátha még megbetegszik,…ő is valami ilyesmit él meg, hisz mellettem titokban szépen elbeszélgettek, „anyuci” kedvébe járt a stílusával, s nem nagyon mert ellenkezni e perszónával.

Megértő voltam egy darabig, amíg becsületesen elmondta a beszélgetéseik. De aztán jöttek a titkok, és a hazugságok, hisz mindkettőnket ajnározva szeretgetett, s mindkettőnkkel közös jövőt tervezgetett. Bár utólag azt mondta, hogy ezeket csak megnyugtatásként ígérte az exnek, mert nem akarta, hogy rosszabb egészségi állapotba kerüljön. Majdnem megértettem…

Ennél büszkébbnek és egyenesebbnek érzem magam, hogy egy olyan férfi mellett tartsak ki, ki hol előre vesz, hol hátralök, ha épp nem velem társalog. Tudom, hogy szeret engem, én is epedek, de engedem, hogy legyen újra boldog a „nevelőanyjával”, mert nem kívánok harcba lépni érte, ki maga se tudja, hogy mit kell tennie.

Kislányként magam is úgy képzeltem, hogy 1 férfi mellett élem le létem. De ahogy más élettársi kapcsolatokban él egy darabig, én házassággal pecsételgettem meg, és nem csak szórakozásból. - Bár az esküvők, mindig frenetikus szervezést igényelnek, s a tarsolyunkba tesznek  még több közös emléket.

 Szóval van egy ilyen szó, hogy hűség… ami papíron is kötelez, s minden együttlétben megjelenik az „én férjem” érzés, mely mindent magasztosabbá tesz. De amikor ő mondta, hogy a”feleségem” szeretem szeretgetni, a felhők közé emelt… s most a hűtlenséggel a lila köd a felhőkből, hamar a földre penderített.

Lehet kárörvendeni, lehet vigyorogni, bár nem ezt szerettem volna ezzel az írással elérni. Én minden kapcsolatomból tisztán, és lezárt múlttal, barátságosan jöttem ki. A válás evidensen következik, így szabaddá válik az út a régi kapcsolatának. Nem kívánok zavaró tényező lenni e komplikált múltjának.  

Összetört szívem darabjait próbálom összeszedni, s nem önmagam, a lüke gondolatokkal mérgezni.

Hihetetlen, hogy megint eladó - kiadó lesz majd a szívem.