Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jut eszembe a vérről...

2013.06.10

 - A vér kötelez!

 Nem tudom megválogatni a rokonaim, a génjeim, de amennyire csak lehet, megpróbálok maximálisat kihozni a kapott anyagból, vagyis a véredénykéimben legtöbbször forró magma lapul, s időnként a felszínre törve örömöket buggyantva ürül!

- Vér vízzé nem válik!

Hiába próbálkoznék, csak olyan lennék, mint a felmenőm? Csodálkozom rajta, hogy miért gondolják egyesek azt, hogy nem lehet a sorsunk megváltoztatni!? Pedig a rossz géneket el kell felejteni, erejüket elnyomva létezni, és a negatív dolgokat kiküszöbölve, csak a pozitívumokat meglátni, megélni!

- Vért izzad.

Erre semmi szükség…szerintem! Hisz ha valamit el szeretnénk érni, muszáj érte küzdeni valamennyire, de nem kell erőnek-erejével, vérünket hullatva ragaszkodni valamihez! Hisz előfordul, hogy amiért ily áldozattal fizettünk, meg se érte, mert nem boldogít a végeredménye!

 - Van vér a pucájában.

Az enyémben biztosan akad! És most nem a nőiesség pirosasságára gondolok, hanem arra a tényre, hogy merész, sőt néha vakmerő valék, de nem mindig meggondolatlan! Jó dolog belevágni ismeretlen dolgokba, hisz az csak addig idegen, amíg meg nem tapasztaljuk, érintjük, látjuk, halljuk, megszeretjük. Az eszközöm sokszor csak egy mosoly, vagy egy kósza szó, mivel megtöröm, feljutok a hídra, mely kapcsolatot teremt köztem és az ismeretlen közt. De ehhez vér kell legyen a pucában!))

Szóval a vér, mely hozhat életet, halált, megtisztulást, ételt, és vámpír berkekben itókát.

Nekem mást is ád! Bár a cukortartalma elvett egy anyát, de adott egy édestestvért, kit enélkül többé nem érezhettem volna, nem mesélhetnék neki naponta. Munkát adott e különleges szövet, pedig süldő koromba a saját vérem látványától elájulva, nem mertem volna ily közvetlen kapcsolatba kerülni vele, most meg én szipolyozok másokat analízisre, hátha segíthetünk egy jobb életre. És végül, de nem a teljesség igényével, a vérről néhány okoskodó/okosító megjegyzés, melyet a PTE vert belém! ))

 „A vér, mint kötőszövet, szintén sejtekből és sejtközötti állományból épül fel. A keringő vérben található sejtek nem mindegyike teljes értékű sejt, ezért összefoglaló néven ezeket alakos elemeknek hívjuk. A vér alakos elemei a vörösvérsejtek vagy erythrocyták, a fehérvérsejtek vagy leukocyták, és a vérlemezkék vagy thrombocyták. A vérnek mint kötőszövetnek különlegessége az, hogy a sejtközötti állománya a folyékony, proteinekben gazdag plazma. Az alakos elemek 99%-a vörösvérsejt. Emlősökben kizárólag a légzőgázok szállítására specializálódott, ezért a mitokondriumok kivételével az összes sejtorganellumait elveszítette, sejtmaggal sem rendelkezik. Emiatt a vörösvérsejtek a keringő vérben jellegzetes bikonkáv formát vesznek fel. A vörösvérsejtek piros színüket a bennük található vastartalmú hemoglobintól kapják. A vérlemezkék a vörösvérsejteknél kisebb, ovális vagy korong alakú képletek. Emlősökben sejtmagjuk nincs, de elektronmikroszkóposan különböző sejtorganellumok, mitokondriumok, specifikus szemcsék, multivezikuláris testek láthatók bennük. A véralvadásban van fontos szerepük. A fehérvérsejtek a keringő vérben általában gömbölyű, maggal is rendelkező, teljes értékű heterogén sejtpopulációt alkotnak. Osztályozásuk sokféle szempont szerint történik. Mi itt a szemcsézettség szerinti felosztást követjük. Eszerint lehetnek szemcsézett citoplazmájúak, ezek a granulociták, és szemcsézetlen citoplazmájúak, ezek az agranulociták.” A vérehulló fecskefűről majd legközelebb! ))

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.