Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogyókúra

2010.06.15

 Ahogy elnéztem a csoporttársaim, feltűnő volt, hogy a legkerekdedebb kimagaslóan én vagyok. Bár ez nekem nem szokatlan, hiszen 25éve hordom a súlyfeleslegem, és mindig tudtam, hogy én leszek minden társaságban a legterjedelmesebb nő.

 11éves koromban halt meg az édesanyám, aki szintén kórosan elhízott volt, és azóta valamiért fokozatosan vesztettem el a normál kinézetem, és kúsztak a kilók a testfelületemre. Amikor középiskolás voltam, kipróbáltam számtalan diétát – divatosat, drasztikust-, pl. kenyérmentes étkezést, tojás-diétát, müzli-kúrát, Herbalife-kúrát, citromlé-kúrát, de egyik diéta se volt hatásos, ill.az inzulin adagjaimmal nem voltak összeegyeztethetők. Csak néhány kilogramm erejéig voltak eredményesek, mert nem kombináltam mozgással, csak amit a gimnáziumba testnevelés órán és néhány kosárlabdaedzésen produkáltam. Így hatástalan volt mindegyik a plusz 50-60 kg-omra.

 Aztán megismerkedtem a mi kultúránkban egy új módszerrel: az akupunktúrával, és egy kedves doktor ingyen segített a testsúlycsökkentésben. 3hónapig jártam hozzá, és leadtam -23kg-ot minden éhezés és különösebb odafigyelés nélkül. Jól éreztem magam, végre szabadabban mozogtam, de sajnos itt is elért a yo-yo effektus: ahogy az orvos elköltözött, magamra maradtam, nem volt kontroll, így szépen kezdtek rámrakódni a rég elfelejtett kilók.

Ezután nem volt időm foglalkozni a súlyommal, hiszen férjhez mentem, 2 gyereket neveltem, háztartást vezettem, és munkába álltam. A napi robot és stressz után már nem volt energiám többet mozogni, vagy odafigyelni, hogy külön főzzek magamnak, és a rengeteg süteményből, amit a családomnak készítettem, ne csipegessek mindig egy kicsit. Azok a ronda kilók visszasettenkedtek és nem akartak elbúcsúzni.

Végül pár éve egy pécsi endokrinológu szakemberhez fordultam, aki bemutatta a tudatos fogyás aktív programját: a „Mérlegeljen és fogyjon okosan!”-t Az első lépés egy életmódváltás volt, egészségesebb ételek, több mozgás. Még az interneten is megosztottam tapasztalataim, de sajnos ez sem volt elég hatásos. 3hónap után gyógyszert adott az orvos, először a 10mg-os Reductilt, majd a 15mg-ost is kipróbálhattam. Hatástalannak bizonyultak, de a pénztárcám fogyott, ezt azért érzékeltem. Eltelt 5 hónap és felajánlották, hogy bevesznek a gyomorszűkítő-programba, mely számos elhízott emberen segített már a könnyebbség elérésében. Igaz, hogy nagyon drága módszer, de ha már ilyen sokba kerül, biztos hatékony is – gondoltam, így belevágtam. Számtalan kellemetlen megelőző vizsgálat volt, de meg kellett felelni a kritériumoknak. Pl. a testtömegindex 40% felett kell legyen, no ezt bőven elértem az 53%-ommal.

7hónapja volt a műtét. Az eszközt laparoszkópiás módszerrel helyezték a gyomor kezdeti szakaszára. A sebgyógyulás nem volt túl egyszerű, mert a cukorbetegségem hátráltatta a javulást. Eleinte azt hittem, hogy csak folyadékot ihatok, de már a kórházban főzeléket, krumplipürét ehettem, Az első hónapban 4kg-ot fogytam, mert nem volt még beszűkítve a gyűrű átmérője, így a darabos ételt /pl.gyrost!/ ugyanúgy befaltam. A 6hetes ellenőrzésen szűkítettek néhány mm-t, így a kenyérfélét, péksüteményt már nem tudtam lenyelni. Ha lecsusszant, feszítette a nyelőcsövem, és rögtön visszafele vette az útját, tehát hánytam. Akkoriban ez naponta előfordult és kellemetlen volt társaságban is, hát még a párommal egy étteremben. Így lassan feladtam a küzdelmet saját magammal, és most már csak joghurtot, édesítőszeres pudingot, gyümölcsturmixot fogyasztok. 6hónap után a mérleg -36kg-mal mutat kevesebbet. Ez számomra a legnagyobb öröm, és ez még nem a vége. Hiszen testsúlyom folyamatosan csökken, a közérzetem viszont arányosan javul.

 Számomra, aki ily kórosan elhízott már egyik diéta sem volt megfelelő ahhoz, hogy elérhessem az ideális és kívánt testsúlyt, így a legdrasztikusabb módszert alkalmazva, fizikai akadálya van a jóllakottság, ill. a teltségérzet elérésének.

  Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy jó receptje, hogy megtartsa az ideális testsúlyt, de hogy ilyen extrém elhízás után újra elérje a kívánt kilogrammot, akkor egy nagyobb volumenű lépést kell tenni, s én ezt megtettem.

 Beláttam, hogy nem szabad megenni az életem!  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gratula!

(Anre34, 2010.12.10 15:04)

Fantasztikus eredmény! Jó lenne tudni többet erről a módszerről, szeretném Veled felvenni a kapcsolatot, ha lehet! Köszi A.