Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rabat 6.nap

2022.07.01

Marokkó- Rabat 

 

Ma újra az ablaknál reggelizhettünk, és láttunk egy szegény embert kóvályogni a hotel előtt. A fiatal recepciós elkezdte a mellettünk lévő asztalt lepakolni, és  a maradék, de még érintetlen péksüteményeket egy szalvétára rakta, és kivitte az éhezőnek. Ezutan jóérzésű mosollyal indult a napunk. A tetőteraszon Fatti elszívott egy cigit, és pozitívan konstatáltuk, hogy ma erősen szeles, de nem hideg, és nem viharos napunk lesz. Tehát,  ma is megdöglünk. :) 

A bőröm már így se nagyon viseli el ezt a klímát, hisz ma reggelre felhólyagosodott a leégett bőr, és délutánra cafatokban mállottam, mint a vedlő kígyó. 

A mai cél a Golan téren magasodó, hatalmas St.Péter katedrális lesz, gyalog közelítjük meg, majd a környékét is felfedezzük. 

  A sikátorokkal teli bazáron átküszkődve jutottunk a villamosok utáni tágas térre és csodáltuk meg ezt a monumentális építményt. Art deco stílusban épült 1919 és 1930 között. Katolikus miséknek ad helyet, és a turistáknak  -köztük nekünk is-, fotóznivalót. 

Körbejártuk, minden szögből lefényképeztük.

Majd az egyik villamosra szállva, elmentünk a folyó másik oldalán fekvő Salé városába. Mit ne mondjak, csalódás volt! Az épületek lepukkantak, szegénynegyedek követték egymást, az utcákon hegyekben állt a szemét,  láthatóan Rabat pompájának árnyoldalára vetődtünk. A vasúti pályaudvarán kénytelenek voltunk bizonyos szükségleteinket kielégíteni, és ugyanazt a kedvességet és segítőkészséget tapasztaltuk, mint a fővárosban. Legalább ebben nem csalódtunk. Találtunk egy német üzletfeliratot, de ez is csak egy trafik  volt, ahol szűkszavú arab bácsi kínálta a portékáját. Így jutott Fattikám olyan almaléhez, amit sose szeretett, de most a felirat miatt nem tudta mit vesz,...na, ja "minden újat ki kell próbálni"- mottóval. Volt fancsalgás, persze az én részemről inkább csak röhögés.. :)

Visszaszálltunk a villamos végállomásán, és egészen Rabat Medina falaiig meg se álltunk. A hídon áthaladva pindurt közelebbről szemügyre vehettük az épülő bankfelhőkarcolót és a Nagy Színház hullámzó épületét. 

Nem árulom el, de a hüle fájdalmaim miatt, én a hotel felé vettem az irányt, Fatti pedig valami nyammognivaló után nézett.

Ma korábban nyúltunk el az ágyon, de a luxus-fekveevést ma sem hagytuk ki. "Caesar és Kleo" most a gyümölcsökön kívül paninit (grillezett tésztában pipihusi, kis zöldséggel, sáfránnyal), shawarmát (gyros tortillában) és sültkrumplit szemezgetett. Mindeközben filmeztünk és 9 órakor nyugovóra tértünk...

Holnap talán izgalmasabb lesz...