Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rabat 7.nap

2022.07.01

Marokkó  - Rabat

 

 

Minden nap kapunk friss gyümölcsöt, banánt, kivit, barackot, dinnyét,  szilvát a reggelihez, sőt ma szárított datolyát és óriási mazsolákat is odakészítettek. Minden nagyon kellemes és finom, de egy jó fokhagymás felvágott vagy szalonna már nagyon hiányzik. :)

Tegnap Pesta egy olyan részen volt vásárolni, ahol valami kilátó is van az óceánra, így ma ezzel kezdtük, hogy megmutatta mily szépet nem vettünk még észre. Mint egy mini egri vár, kis apró ágyúk vigyáznak rá a kapuban, ráadásul a hotelünkkel szemben van, ...nem volt nehéz megtalálni. Kasbah des Oudaïas a neve, tulajdonképpen ez is egy erőd, négy sarkán tornyokkal, de kisebb, mint a nagy óváros (Medina) fala. Körbezár egy kis lakónegyedet, mely kék-fehér sikátorairól vált híressé, egy andalúziai kertet, melyet most kapuval lezártak, egy kilátót,  melyhez épp hozzáépítenek, és rengeteg cicuskát. Nagy felújítás alatt áll,  hisz amikor ott jártunk, kevés olyan utcácska volt, ahol nem kopácsoltak, flexeltek, meszeltek, faragtak volna. Épül, szépül...

Ezután a bazársorok felé vettük utunk, ahol néhány apróságot vettünk és megkóstoltuk a gombócos fagyit is. Az eladólány örült, hogy németül beszélhet, mi meg örültünk, hogy nem kell franciául makogni. Kaptunk minta-nyalást is a kiválasztott ízekből, de valahogy a teszter mindig jobb, mint a termék.  Ilyen rossz nyalánkságot meg sohase ettem. Fattinak se ízlett túlzottan, de a nagy melegre való tekintettel feláldozta magát, és a 4 gombocból, legyűrt hármat. A többit a bazár cicuskáinak döntésére bíztuk. :)

Mivel már délutánra fordult az idő és a rossz szájízt a cigi se vette el, így "kénytelenek" voltunk egy étterembe vonulni, hogy utoljára még kiélvezzük a marokkói kulináris különlegességeket. Már tegnap este kinéztem a helyet, képernyőfotókkal a térképet rögzítettem, így hamar megtaláltuk ezt a kis francia gyöngyszemet (Le Petit Beur). Itt láttunk először alkoholos italokat, és nem gyorséttermi, vagy utcai, teraszos kiszolgálást. Rendes lengőajtós konyha, tradicionális színek, csempék tették hangulatossá a helyet. Fatti egy bárányhúsos padlizsán tagine-t nyammogott, én pedig megkóstoltam a híres couscous-t, 7 zöldséggel és csirkehússal, meg valami finom szósszal. Nem bírtam vele megbirkózni, így szívem egyetlen mézédes fügéje segített letakarítani a cserépedényt...olyan segítőkész. :)

Teli pocakkal nehezebb a séta,  így pindurt megpihentünk egy parkban, majd a bazársoron cammogtunk a hotel felé. Megvettük az esti gyümölcseink: szaftos sárgabarackot, puha nektarint, és pár laposbarackot is. Megbeszéltük a recepcióssal a holnapi transzfert, (a makogás franciául egyre jobban megy, olyan szavak és mondatok jutottak eszembe, amiket nem is tudtam, hogy tudok. Ezelőtt 34 éve vertyogtam valamit, és most végre csillantottam belőle valamennyit), majd zuhany, tv, közben csemegézés és alvás következett.